Brza i sigurna automatizacija sa novim rješenjem energetskog lanca za dugi hod!

“Plane-chain” energetski lanac iz igusa osigurava kompaktnu ospkrbu energijom i podacima u proizvodnji.

Automatizacija proizvodnje kontinuirano raste u svjetlu industrije 4.0 i zahtijeva pouzdanija rješenja za opskrbu energijom koja štede prostor.  Njemačka kompanija igus je sada razvila “plain-chain” energetski lanac, inovativni koncept energetskog lanca za dugi hod i visoke brzine. Sa eneregetskim lancem, koji se montira na stranu, u novoj, posebno dizajniranoj vodilici, sustav osigurava kompaktnu i pouzdanu opskrbu energijom i podacima.

Pogled na modernu proizvodnju otkriva da je ista nemoguća bez robota, što  je najočitije u automobilskoj industriji. Bilo da je riječ o linearnom, radarskom ili industrijskom robotu koji se kreće na 7. osi. U zatvorenim prostorima i u dugim hodovima, energetski lanci uvijek moraju raditi pouzdano i brzo. Ovdje je potrebna pouzdana opskrba energijom i podacima. Uz „plane-chain“ energetski lanac, igus je razvio novi sustav energetskih lanaca za automatizaciju koji osigurava maksimalnu sigurnost pri primjeni sa visokim brzinama.

Prednost ovog energetskog lanca je u tome što zahvaljući svom dizajnu štedi prostor zbog niske visine ugradnje. Konveksni oblik “korita” omogućuje da energetski lanac serije E6 ima siguran hod u dva udubljena kanala. Korito od nehrđajućeg čelika, sa niskim koeficijentom trenja, osigurava dugi radni vijek energetskog lanca. Za dodatnu zvučnu izolaciju sustava na vanjskoj strani korita može se koristiti poseban plastični izolacijski sloj. Zahvaljujući laganim komponentama, energetski lanac se može jednostavno montirati ispod stropa za linearne robote.

Pouzdana zaštita zahvaljujući potpunoj zatvorenosti

Na zahtjev kupca, dostupni su i potpuno zatvoreni “plane-chain” energetski lanci. Dakle, nijedan objekt ne može ući izvana, značajno povećavajući pouzdanost. Osim mogućnosti primjene energetskog lanca za automatizaciju, novi koncept u zatvorenom obliku pogodan je i za opskrbu energijom na dizalicama. Ovdje su kabeli i energetski lanci zaštićeni od ozbiljnih šteta uzrokovanih vjetrom i vremenskim uvjetima.