Brtve za hidrauliku za teške uvjete rada!

Strojevi koji rade u otežanim uvjetima često se susreću sa velikim promjenama u opterećenjima tlaka i temperature, a ponekad i bočnim opterećenjima, koja predstavljaju velike izazove za brtve u hidrauličkim cilindrima.

Izazovi za klipne brtve

Klipne brtve su dizajnirane da spriječe istjecanje tlačne hidrauličke tekućine pored cilindričkog klipa, sa jednog kraja cilindra na drugu. To unutarnje propuštanje troši energiju i može uzrokovati da klip sklizne sa stacionarnog položaja. Također može smanjiti brzinu ekstenzije i retrakcije i otežati pozicioniranje.

Klipne brtve se odabiru prema vremenu, smjeru, tlaku i radu koji treba obaviti hidraulički cilindar. Izazov je da materijal brtvila održava čvrsti dodir sa provrtom cilindra kako bi se spriječilo istjecanje, a istodobno se odupire trošenju od trenja koji nastaje pri klizanju sa provrtom. Najčešći materijali koji se koriste za proizvodnju klipnih brtvi s jednostrukim i dvostrukim djelovanjem uključuju poliuretan, kompozit od gume-tkanine, PTFE ili poliesterske elastomere.

Klipna brtva sa dvostrukim djelovanjem 730 (četvero djelna montaža) dizajnirana je za primjenu gdje je vrlo važno održati poziciju bez drifta.

Klipne brtve koriste se sa integriranim ili zasebnim sigurnosnim prstenima i prstenima za vođenje. Prsten vodilice izrađene su od smole-vezane tkanine i sintetičke plastike koja upravlja klipom u provrtu cilindra i šipkom u cilindričnoj glavi hidrauličkog cilindra. Vodilice sprječavaju oštećenje od bočnog opterećenja sprječavanjem kontakta između metalnih dijelova.

Klipne brtve dizajnirane su za visoke tlakove, uvjete visokih temperature koji zahtijevaju materijal koji će odgovarati zadatku. Za ovu namjenu dizajnirane su Hallite brtve 730 i Capped-T klipne brtve. Klipna brtva sa dvostrukim djelovanjem 730 je četverodijelna montažna, namijenjena upotrebi u aplikacijama gdje je važno držati položaj bez puknuća, kao što su dugotrajni krovni nosač i cilindri s velikim promjerom dizalica.

730 sastoji se od termoplastičnog elastomera otpornog na trošenje (TPE), prednapregnutog profiliranim energizatorom nitrilne gume. Standardni materijal TPE prikladan je i za valjkastu i obrađenu cijev.

Zatvorena T klipna brtva sa dvostrukim djelovanjem koristi protu-ekstruzijske prstene deblje od industrijskog standarda, kako bi se osigurala dodatna zaštita lica brtve i energizera od štetnih učinaka visokotlačnih šokova.

Brtva također sadrži par pravokutnih poliacetalnih protu-ekstruzijskih prstena i djeluje pri brzinama do 0,3 m/s, temperaturama od -40 ° do 110 ° C i tlakom do 10.000 psi (700 bara).

Zatvorena T klipna brtva je proizvedena sa ispunjenom PTFE kapom, elastomernim energizatorom (obično NBR Shore 80A), i s dva protu-esktruzijska prstena.

Izazovi za štapne brtve

Brtve klipnjače zahtijevaju drugačiji dizajn jer jedna strana brtvi protiv okoliša. Tekućina koja prolazi pokraj štapne brtve može smanjiti izvedbu opreme i u ekstremnim slučajevima izazvati probleme zaštite okoliša. To znači da mora sadržavati tekućinu unutar cilindra tijekom ekstenzije, retrakcije i zadržavanja štapa.

Brtva mora također spriječiti unos kontaminanata u hidraulični sustav i mora se oduprijeti trošenju od ponovnog klizanja prema površini štapa. Štapne brtve sa različitim kombinacijama PTFE-a i elastomerskog energizatora naširoko se koriste zbog PTFE-ovog inherentno niskog koeficijenta trenja i  “elastičnosti” elastomera kako bi se održala čvrsta pozicija između brtve i štapa OC.

Hallite dvousna štapna brtva 621 koristi sekundarni brtveni prsten koji se nalazi iza primarne brtvene usne za stabiliziranje brtve. Profil brtvenog NBR napajanja osigurava da primarne brtvene usne održavaju kontakt pod uvjetima niskog tlaka ili bez tlaka, dok osiguravaju pravilno brtvljenje pri većim tlakovima. Brtva 621 koristi se za površinske brzine od 1,0 m/s, temperature od -45° do 110° C i maksimalan tlak od 700 bar.

Hidraulički cilindri često koriste pufer brtvu kako bi zaštitili glavnu štapnu brtvu od tlačnih udaraca i tlačnih vrhunaca visokih frekvencija. Puferska brtva treba omogućiti adekvatno podmazivanje glavne brtve i ne smije uzrokovati tlačni razmak između sebe i glavne brtve. Hallite's 653  je brtva sa jednostrukim djelovanjem, izrađena od poliuretana te omogućuje da ulje prolazi kroz štapnu brtvu pritom zadržavajući tlačne udarce. Također omogućuje da se tlak vrati nazad u hidraulični sustav, sprječavajući tlačni razmak između štapne brtve i pufer brtve.

Brisači pružaju zaštitu

Štapne brtve obično se koriste u onečišćenim sredinama (osobito mobilnoj opremi) kako bi se sprječio ulazak onečišćenja poput prljavštine i vlage u hidraulični sustav, dok se klipnjače povlače. Zagađenje može uzrokovati značajnu štetu na šipki, licu cilindra, brtvama i drugim komponentama u hidrauličkom sustavu te je glavni uzrok prijevremenog kvara brtve i komponenti.

Štapni brisač Hallite 820 dostupan je u nekoliko  poliuretana i kompatibilan je s mineralnim uljima i HFA (95/5) tekućinama koje se koriste u opremi za rudarenje. 842 je jednousni štapni brisač  koji je razvijen posebno za upotrebu u uvjetima teškog onečišćenja, kao što je poljoprivreda, drvna industrija, agregatna industrija, rudarstvo, itd.  

Pogledajte i ostale brtve iz našeg asortimana!