Elektrostatički disperzirano: igus polimerne kuglične transportne jedinice osiguravaju siguran transport proizvoda!

Uvjerljiv prikaz novog xirodur materijala za kuglične prijenosne jedinice u ispitivanju statičke provodljivosti!

Korisnici se oslanjaju na kuglične stolove za pretvarače u roller transporterima i za prijevoz osjetljive robe. Ovdje se koriste igus polimerne kuglične transportne jedinice jer čak i bez ikakvog maziva mogu kretati opterećenja do 500N bez problema i u svim smjerovima. Da bi zaštitio prevezenu robu i ljude od nekontroliranog statičkog pražnjenja električne energije, igus je sada razvio tribo-polimer xirodur F182 za svoje kuglične transportne jedinice. Novi materijal je izuzetno izdržljiv i dokazao je svoju elektrostatsku vodljivost u testovima.

U hladnom vremenu i na suhom zraku, događa se iznova i iznova: kada dodirnete predmet ili se rukujete, iznenada lagani strujni udar prođe tijelom. Zaštitu od strujnog udara pruža samo tekstil koji se ne napuni elektricitetom. Slično je i u industriji. Ako radite na proizvodnji, ne biste željeli doživjeti šok kad dodirnete kutiju ili proizvod. Ovdje su potrebni elektrostatički provodljivi materijali. Dakle, igus je sada razvio materijal xirodur F182 za svoje xiros polimerne kuglične transportne jedinice. Kuglične transportne jedinice uglavnom se koriste na kugličnim stolovima za pomicanje osjetljivih ili teških tereta - do 50 kg po jedinici, ovisno o veličini - u svim smjerovima.

Glatki transport bez podmazivanja moguć je upotrebom otpornih na abraziju i izdržljivih tribo-polimera. Zahvaljujući posebnom sastavu novog materijala xirodur F182, statički naboj sada može raspršiti kugličnu transportnu jedinicu. Značajna je prednost u odnosu na metalne kuglične transportne jedinice, koje upotrebom maziva imaju izolacijski učinak. Takve elektrostatički disipativne komponente potrebne su posebno u industriji računala i poluvodiča. Jer nalet elektrostatičkog naboja koji ne rasprši izolacijskim materijalom može lako uništiti proizvod.

Test dokazuje vodljivost

U internom laboratoriju za ispitivanje od 3.800 kvadratnih metara ispitivana je elektrostatska provodljivost kugličnih transportnih jedinica. Kuglične transportne jedinice izrađene od novog materijala xirodur F182 testirane su na kugličnim transportnim jedinicama izrađenih od provjerenog I testiranog xirodur-a B180. Dok je xirodur B180 imao površinski otpor 1012 Ω u laboratoriju i imao je izolacijski učinak, xirodur F182 je imao površinski otpor manji od 105 Ω te je prema tome DIN klasificiran u DIN EN 61340-5-1. Kao rezultat toga, kada se koriste transportne kuglične jedinice, korisnik može biti siguran da se naponi probijanja ne ispuštaju na prevezenu robu ili zaposlenike.