Predvidite trošenje pomoću prvog inteligentnog kliznog ležaja na svijetu, koji ne treba podmazivanje!

Čvrst izvana, pametan iznutra: igus razvija prvi inteligentni klizni ležaj na svijetu!

Novi pametni polimerni ležaj ukazuje na vlastito vrijeme trošenja i sprječava kvar stroja i opreme.

Klizni ležajevi često moraju podnijeti nepogodne uvjete kao što su abrazivna prašina, velike brzine ili kemikalije. Kako bi se omogućilo pravovremeno pokazivanje stupnja trošenja takvih kliznih ležajeva, igus je razvio prvi inteligentni ležaj na svijetu od plastike visokih performansi iglidur. Operateri strojeva i opreme mogu unaprijed planirati održavanje, popravke i zamjenu dijelova.

Ukoliko se građevinski stroj pokvari, oprema za pakiranje zastane ili se vjetroturbina više ne okreće zbog kvara ležaja, dolazi do velikih problema za operatere takvih strojeva i opreme. Stoga je njemačka kompanija igus u svoj asortiman pametnih plastičnih proizvoda dodala prvi inteligentni ležaj na svijetu. Unaprijed detektira trošenje u iznimno stresnim primjenama i šalje korisniku znak na vrijeme ukoliko ležaju prijeti kvar. Održavanje se stoga može planirati.

Pametni klizni ležajevi individualno projektirani

Tijelo novog pametnog iglidur kliznog ležaja sastoji se od dvije komponente: unutarnjeg iglidur materijala koji ne treba podmazivanje i vanjske tvrde polimerne ljuske koja štiti ležaj. Kupac može odabrati materijal koji je najprikladniji za njegovu primjenu. Kako bi se izmjerila količina trošenja, koristi se inteligentni senzor između dvije komponente. Mjerni podaci senzora mogu se integrirati od strane strojara i operatera opreme u  sustave na različite načine. Primjerice, moguće je obavijestiti strojara o trošenju kliznog ležaja pomoću svjetla upozorenja, gdje je automatsko isključivanje također mogućnost za integrirano korištenje podataka senzora. Za high-end aplikacije, podaci se mogu poslati izravno u kontrolni sustav, koji, nakon njihove analize, prenosi podatke na prilagođeno web sučelje preko ICOM komunikacijskog modula za potrebe održavanja i popravka. Na taj način korisnik može planirati održavanje i zamjenu pomoću terminala po svom izboru.