Energetski lanci i kabeli za automobilsku industriju!

Energetski lanac nastavlja ubrzavati!

U automobilskoj industriji postoji rastuća potražnja za sustavima koji su stalno pod naponom i koji sigurno vode i štite kabele.

Broj kabela u vozilima značajno se povećao u posljednjih nekoliko desetljeća. Istovremeno, u automobilskoj industriji raste potražnja za sustavima koji se stalno napajaju i koji sigurno vode i štite pokretne kablove. Njemačka kompanija igus razvila je odgovarajuća rješenja čak i za najmanji prostor za ugradnju. Bilo da se radi o sustavima za sjedenje ili električnim kliznim vratima, igus energetski lanci se danas koriste svugdje. Teme kao što su autonomna vožnja, e-mobilnost i dijeljenje automobila osigurat će da upotreba energetskog lanca u automobilima i dalje raste u budućnosti.

U automobilskoj industriji, energetski lanci iz igus-a imaju značajno mjesto u proizvodnji, gdje isporučuju energiju, podatke i medije za pokretne dijelove strojeva. Danas su jednako važni u sve većem broju u automobilima: u prozorima, brisačima vjetrobranskim staklima, stražnjim vratima i rubnim svjetlima, u sustavima sjedenja i kliznim vratima, središnjim konzolama i zvučnicima. Zbog povećane elektrifikacije automobila, uvijek postoje nove mogućnosti korištenja. Trenutni primjeri su sustavi automatskog uključivanja i isključivanja, u kojima se ključ samo nosi, ali se ne mora držati u ruci.

Sa svojom tehnologijom drytech ležaja, kao i energetskih lanaca i specijalnim chainflex kabelima, igus ima rješenja za aplikacije koje su uvijek optimalno prilagođene odgovarajućim zahtjevima. Njemačka kompanija igus je certificirana prema ISO 9001: 2015 i IATF 16949: 2016 za sva proizvodna područja.

Energetski lanci se u osnovi sastoje od posebne, tribološki optimizirane plastike sa malom neto težinom, što ih čini vrlo dinamičnim i štedi energiju. Oni su otporni na koroziju i neosjetljivi na temperaturu, vlagu i kemikalije kao što su motorno ulje, gorivo ili akumulatorska kiselina. Osim toga, sastoje se od samopodmazujućeg materijala i stoga ne zahtijevaju masnoću ili ulje na spojevima. Budući da ih to čini neosjetljivim na prašinu i prljavštinu, rutinsko održavanje nije potrebno. A posebno u automobilskom sektoru, energetski lanci su također dovoljno mali, naravno gdje je to potrebno.

Energetski lanac E2 micro: rješenje za najmanje instalacijske prostore

Dok se tehnologijom koja se koristi u energetskim lancima i upotrebom inovativnih materijala može postići hod do 800m i više, energetski lanac E2 micro nudi rješenje za minimalni prostor za instalaciju. Sa unutarnjom visinom od 4,5 milimetara, to je najmanji plastični energetski lanac na svijetu i pogodan je za najmanje prostore, koji prevladavaju u konstrukciji vozila. Sa svojim malim nagibom, E2 micro energetski lanac osigurava tihi rad, u kojem relativno veliki spojni elementi između karika energetskog lanca osiguravaju dugi radni vijek.

Zbog svoje male težine, energetski lanac ima svoje prednosti, osobito u visoko dinamičkim aplikacijama. E1, s druge strane, nije mnogo veći, ali to je modularni, jednodijelni energetski lanac koji je dizajniran samo za jednostavne zadatke. Sustav se može koristiti u područjima primjene gdje su energetski lanci ranije bili preskupi. Isplativ u većim količinama, energetski lanac E1 je brz i jednostavan za montažu, te osigurava red i sigurnost gdje se kabeli trebaju pomicati sa vremena na vrijeme. Svojim elastičnim središnjim potpornjima i čepovima, modul može biti savijen u oba smjera bez gubitka minimalnog radijusa. Ovaj energetski lanac dostupan je u raznim materijalima i sa UL-94-V2 ili V0 klasifikacijom.

Automobilska industrija očekuje prilagođena rješenja

Sljedeće se odnosi na sve modele: rad sustava opskrbe energijom uvijek ovisi o interakciji između energetskog lanca i kabela koje nosi. Praksa pokazuje da čak i vrlo fleksibilni kabeli ne mogu dugo izdržati naprezanja u energetskom lancu. Prije više od 25 godina, njemačka kompanija igus počla je razvijati i proizvoditi vlastite kabele prikladne za energetske lance. Osmišljeni su novi sklopovi kabela i razvijeni materijali za plašt.

Do danas, tvrtka je razvila više od 1.400 različitih kabela, osobito za upotrebu u energetskim lancima, pod brandom chainflex. U dugoročnim ispitivanjima, ispituje se naprezanje energetskog lanca i kabela. Budući da pouzdanost ovisi o točnoj simulaciji stvarnih radnih uvjeta, u laboratoriju su dostupni testni uređaji sa širokim rasponom putovanja, ubrzanja i okolišnih uvjeta. Dobiveni podaci mogu se koristiti za izračunavanje njihovog točnog radnog vijeka.

Korisnici mogu sami izračunati radni vijek svojih komponenti u samo nekoliko koraka pomoću alata QuickLife. Također možete naručiti besplatnu kutiju sa uzorcima "Automotive Onboard ECS". Zahvaljujući iskustvu i sigurnom stanju podataka, igus nudi jedinstveno jamstvo u industriji na svim chainflex kabelima punih 36 mjeseci ili do 10 milijuna dvostrukih poteza.

Autonomna vožnja dovodi do potpuno novih aplikacija

Baš kao što energetski lanac oblikuje izgled suvremenih strojeva, tako je i energetski lanac neophodan u najsuvremenijim vozilima. U usporedbi sa potencijalom primjene koji se javlja za energetski lanac u budućim generacijama automobila, današnji zadaci, na primjer, kod uključivanja / isključivanja sustava, sustava sjedala ili električnih kliznih vrata, samo su "vrh ledenog brijega". Sa povećanjem e-mobilnosti, broj pokretnih kabela će se i dalje značajno povećavati. Sada sa pojavom autonomne vožnje, sveobuhvatni sustavi zabave trebaju biti uključeni u standardnu konstrukciju vozila. Glazba budućnosti.

Bez obzira na oblik daljnje evolucije automobila u kontekstu Mobility 4.0, i gdje god je potrebno vođenje kabela, igus ima optimalni energetski lanac.