iglidur Q2E, novi dvokomponentni klizni ležaj izrađen od plastike visokih performansi podnosi ekstremna opterećenja!

iglidur Q2E: Svijet bez podmazivanja za teške strojeve!

Novi ležaj iz igusa podnosi opterećenje do 130 MPa.

Kod građevinskih strojeva, poljoprivrednih strojeva, komunalnih vozila i offshore instalacija, klizni ležajevi se često moraju nositi sa ekstremnim uvjetima kao što su teška opterećenja. Njemačka kompanija igus je stoga dodatno razvila dvokomponentni ležaj iglidur Q2E, koji ne treba podmazivanje. Materijal iglidur Q2 osigurava visoki stupanj otpornosti na habanje, a tvrda polimerna obloga štiti ležaj od teških uvjeta primjene.

Prljavština, udarci i velika opterećenja rubova, ležajevi u građevinskoj opremi, poljoprivrednim strojevima i offshore instalacijama često imaju problema i moraju se nositi sa ekstremnim uvjetima. Zbog toga su potrebni trajni materijali i komponente otporne na prljavštinu. igus je sada nadogradio svoj iglidur Q2E ležaj za teške primjene za točno takve scenarije upotrebe. Ležaj se sastoji od plastike visokih performansi i stoga ne treba podmazivanje i otporan je na koroziju.

Odsustvo podmazivanja omogućava rad točaka ležaja bez održavanja i sprječava kvarove stroja zbog nedostatka podmazivanja. Skupi sustavi podmazivanja više nisu potrebni. Prljavština i nečistoće više se ne mogu nakupljati na točkama ležaja, a navedeno smanjuje trošenje. Osim toga, manje masti i ulja ide u okoliš, zbog čega se smanjuje godišnja potrošnja od preko 35 milijuna metričkih tona maziva, mjerena sa Sveučilišta RWTH Aachen. Još jedna prednost: metoda injekcijskog lijevanja koja se koristi za izradu kliznih ležajeva je posebno isplativa.

Kombinacija je tajna

Dva materijala u kapsuliranom dizajnu osiguravaju da se ležaj može nositi čak i sa najekstremnijim rubnim opterećenjima. To je zato što iglidur Q2E ima tvrdu polimernu ljusku i tribološki optimiziranu jezgru sastavljenu od iglidura Q2 kao materijala. Kada se koristi za obični ležaj promjera 20 milimetara, ovaj materijal je također vrlo dimenzionalno stabilan i otporan na habanje, čak i pri velikim opterećenjima do 7 metričkih tona. Funkcionirajući kao zaštitni omotač, ljuska čini ležaj vrlo čvrstim i osigurava dulji radni vijek. U ispitivanju okretanjem, materijal je izdržao radijalno opterećenje od 130 MPa. iglidur Q2E je dostupan za promjere osovine od 20, 25, 30 i 40 mm.