igus energetski lanac e-skin dobiva nagradu za čistu tehnologiju Fraunhofer!

2. nagrada "Clean! 2018" za e-skin modularni korugirani energetski lanac sa ISO klasom 1!

Njemačka kompanija igus je razvila e-skin energetski lanac za opskrbu električnom energijom u područjima čiste primjene. Osigurava sustave sa podacima, medijem i energijom bez stvaranja čestica koje se prenose zrakom kroz trenje iznad stroge granice, koje bi mogle onečistiti prostoriju. Poboljšano korugirano crijevo za primjenu u čistom prostoru dobilo je drugu nagradu za”Fraunhofer clean tehnologiju” za 2018. godinu.

Proizvodnja mikročipova, ravnih zaslona, implantata, farmaceutskih proizvoda ili mikro- i nano-produkata bila bi nezamisliva bez čistog ili visoko čistog proizvodnog okruženja. Svaka kontaminacija ima izravan negativni učinak na proizvode i procese i proizvođaču izaziva značajne troškove. Specijalist za pametnu palstiku – njemačka kompanija igus razvila je je novu korugiranu cijev za opskrbu energijom u čistim prostorijama: e-skin gusjenicu za zaštitu kabela.

Ovaj energetski lanac ima odobrenje Fraunhofer testirani uređaj ISO klase 1 i dobio je sada nagradu Fraunhofer Clean tehnologije "Clean! 2018". Ovdje se nagrađuju izvanredne ideje na području čiste tehnologije; ne samo potpuno nove ideje, već i one koje povećavaju ekonomsku učinkovitost proizvodnih procesa.

Zatvoreni tip energetskog lanca sa otpornošću na abraziju za čistu proizvodnju

E-skin gusjenica za kabele je izrađena od tribološki optimizirane plastike, otporne na abraziju. Rastavljive gornje i donje „ljuske“ mogu se jednostavno povezati zajedno "zatvaračem" u potpuno zatvorenu cijev koja je izrazito otporna na prašinu i vodu. Navedeno jamči kompatibilnost čistih prostora i brzo punjenje i održavanje kabela. E-skin energetski lanac idealan je za montažu jer je vrlo lagan i prikladan i za instalaciju u malim prostorima, primjerice za  oick 6 place operacije, a za razliku od drugih korugiranih crijeva, primjenjiv je i za kratke nepoduprte udaljenosti zbog čvrstoće materijala, rebrastog profila i definiranog smjera kretanja.

E-skin gusjenica za zaštitu kabela: razvijena za primjenu u čistom prostoru, testirana u stvarnim uvjetima na 6,4 milijuna dvostrukih poteza na 3 m/s u laboratoriju.