isense klizni ležajevi pravovremeno otkrivaju habanje i upozoravaju na kvar uređaja!

Predstavljen prošle godine kao prototip, igus je sada razvio svoju prvu seriju kliznih ležajeva sa pet iglidur materijala za predvidljivo održavanje. Bilo da se radi o prehrambenoj industriji, tekstilnim strojevima, viličarima ili građevinskim strojevima, sa inteligentnim isense kliznim ležajevima, korisnici dobivaju trajno rješenje bez podmazivanja koje pruža informacije o njihovom habanju. Održavanje se može planirati na vrijeme i sprečavaju se kvarovi stroja i sustava.

Dijelovi otporni na habanje, kao što su klizni ležajevi, moraju podnijeti velika opterećenja u strojevima i postrojenjima. Ukoliko se ijedna od ležajeva pokvari, doći će do velikih problema. Iz tog razloga, igus je predstavio prvo istraživanje inteligentnog kliznog ležaja na Hannover Messe 2019. Načelo: tehnologija integrirana u ležaj unaprijed otkriva istrošenost i daje korisniku signal u pravom vremenu kada se dosegne ograničenje habanja. Održavanje se može unaprijed isplanirati, a izbjegavaju se nepotrebna zamjena i neplanirani kvarovi stroja i sustava.

Nakon mnogih serija ispitivanja u laboratorijskom ispitnom laboratoriju od 3.800 četvornih metara, igus je sada razvio prvi isense standardni raspon kliznih ležajeva iglidur bez podmazivanja. "Kataloška ponuda uključuje pet materijala s kojima možemo pokriti veliki dio visoko sresnih aplikacija", kaže Stefan Loockmann-Rittich, koji vodi program kliznih ležajeva u tvrtki igus GmbH. FDA odobren materijal iglidur A180, koji je posebno dizajniran za upotrebu u prehrambenoj industriji, “heavy duty” iglidur Q2E za upotrebu u građevinskim strojevima i poljoprivrednom inženjerstvu, sveobuhvatni iglidur G, također i idržljivi materijal iglidur J te  iglidur P210 kao specijalist za okretne i rolo aplikacije. igus nudi sve inteligentne klizne ležajeve u tri dimenzije, svaki sa unutarnjim promjerom od 20, 30 i 40 milimetara. Daljnje veličine i materijali slijede.

Priključak na sustav prema zahtjevima kupca

Za spajanje isense kliznih ležajeva, igus u svom portfelju ima četiri prikladna kabela sa vanjskim plaštem otpornim na ulje i medije, u četiri standardne duljine od jednog do deset metara. Pored toga, korisnik ima mogućnost izbora između dvije vrste priključaka. Podaci izmjereni senzorima mogu operateri stroja i opreme integrirati u svoje sustave na različite načine. U tu svrhu igus nudi tri jedinice za očitavanje: ili korisnik može ručno očitati sve priključne točke ili instalirati upravljačku jedinicu s crvenim / zelenim zaslonom na uređaj koji daje informacije o stanju kliznog ležaja. Druga mogućnost je veza s icom.plus. U tu svrhu, radijski modul šalje senzorne podatke bežičnim prijenosom u komunikacijski modul. Odavde je integracija podataka u IoT, cloud sustav ili u mrežu korisnika moguća putem žica. "Kupac ima slobodu čitanja podataka na način koji mu najviše odgovara", objašnjava Stefan Loockmann-Rittich.