Katamaran budućnosti sa igus tehnologijom!

Jedinstveni koncept u svijetu kombinira prednosti brodica sa jednim i više trupova.

Kompanija Futura Yacht Systems GmbH je razvila inovativno rješenje, koje omogućuje prilagođavanje širine pomorskih katamarana. Kada katamaran pristaje u luci, dovoljan je samo jedan vez umjesto dva, što dovodi do značajnog smanjenja troškova. igus energetski lanci i drylin linearne vodilice koji ne trebaju podmazivanje i održavanje, omogućuju da se navedeno ostvari.

Sigurno, uspravno i udobno jedrenje glavne su prednosti brodice sa dva trupa. Stabilnost brodova je omogućena optimalnom raspodjelom težine na dvije tzv. plutajuće jedinice. Međutim, širina također podrazumijeva znatne troškove. Moraju se koristiti dva veza, dok je kran broda kompleksan i skup. Kako bi nadišli ove nedostatke i smanjili troškove, Futura Yacht Systems GmbH je razvila prvi pomorski katamaran sa podesivom širinom.

Širina može biti smanjena na 4.85 metara, sa postojećih 8 metara, što se postiže retrakcijom trupova uz pomoć pomičnog mehanizma. Navedeno lako omogućuje korištenje jednog veza. Navedeno također olakšava kran i prijevoz. Dodatno, individualni dijelovi mogu biti proizvedeni u modularnom dizajnu, kao u automobilskoj industriji.

Inovacija zahvaljujući igus komponentama bez podmazivanja i bez održavanja

Razni proizvodi iz igus asortimana koji ne trebaju podmazivanje I održavanje koriste se za pomični mehanizam katamarana. Plastika visokih performansi razvijena za kretanje pokazuje svoju snagu osobito u pomorskim  uvjetima zahvaljujući tome što je otporna na koroziju i ne treba podmazivanje. 

U stražnjem dijelu katamarana, dva igus energetska lanca serije E4 su ugrađena u unutrašnjost broda, kako bi se osiguralo sigurno vođenje kabela kada brod klizi.

Osim toga, drylin linearne vodilice na pramcu i krmi, njih osam, su također korištene za ovaj katamaran. One su također smješteni poprečno na brodu pod kabinom. Vodilice lagane težine omogućuju sigurno i stabilno produženje plovka i na taj način doprinose glatkom funkcioniranju mehanizma.

Više informacija o energetskim lancima iz naše ponude pogledajte ovdje, a koje sve igus linearne vodilice imamo u ponudi, pogledajte ovdje!