Lako podizanje mosta uz pomoć plastičnih gusjenica za kabele (energetskih lanaca) iz igusa!

Predmontirani sustavi energetskih lanaca sa kabelima osiguravaju sigurnu opskrbu energijom na Memorijalnom mostu u New Hampshireu!

Memorijalni most obuhvaća rijeku Piscataqua između Portsmoutha, New Hampshirea i Kitteryja, Maine na istočnoj obali SAD-a. Zamijenio je izvorni most, koji je izgrađen 1923. godine u spomen lokalnih pomoraca i vojnika koji su sudjelovali u Prvom svjetskom ratu. Predmontirani sustavi energetskih lanaca sa kabelima iz igusa osiguravaju sigurnu opskrbu energijom u ovom pomičnom mostu.

Kako bi brodovi mogli proći ispod Memorijalnog mosta, most se mora podići uz pomoć vertikalnog podiznog mehanizma. Tijekom rada potrebno je prosječna brzina od 1 m/s za ukupnu udaljenost od 40 metara. Da bi se smanjilo održavanje i povećala ukupna pouzdanost, graditelji mosta koristili su predmontirane sustave plastičnih gusjenica za kabele umjesto vješajućih kabela originalnog dizajna. Kabeli, koji su bili konfekcionirani i ugrađeni u energetske lance, prethodno su sastavljeni u obližnjoj tvornici igusa i isporučeni kao predmontirani sustavi spremni za ugradnju.

Inženjeri njemačke kompanije igus koristili su vrlo fleksibilne chainflex kabele u E4 energetskom lancu, kao i teške CFXL stezaljke za sigurno pričvršćivanje kabela. Svaki od instaliranih tipova kabela - uključujući CF300, CF9 i CF34 motorne kabele i 4-jezgreni CFLG svjetlovodni kabel - bili su opsežno testirani u ispitnom laboratoriju od 2.750 kvadratnih metara. igus je jedini proizvođač kabela na svijetu koji za svoje kabele (chainflex) daje garanciju od 36 mjeseci.

Prikaz igus plastičnih gusjenica za kabele na Memorijalnom mostu u Portsmouthu pogledajte u ovom video prikazu!