Pouzdano napajanje energijom za scensku tehnologiju uz pomoć energetskih lanaca iz igusa!

Sa pokretnim sustavima za opskrbu energijom, kao što su e-spool i zig-zag sustav, složene primjene se mogu implementirati čak i u skučenim prostorima i uz velika opterećenja.

Izazov za svakog "graditelja pozornica" je stvoriti savršenu pozornicu. Svaki posao je drugačiji, jer pozornice nisu standardne. Svaka je jedinstvena, što znači da svaka komponenta ne samo da mora biti snažna, izdržljiva i učinkovita, već se mora savršeno uklopiti. Da biste to postigli, potreban Vam je kompetentan partner koji s jedne strane razumije specifične probleme scenske tehnologije, a s druge strane nudi široku paletu proizvoda s kojima se može realizirati bilo koja primjena pozornice.

Njemačka kompanija igus GmbH je stručnjak na području opskrbe energijom i proizvođač visoko fleksibilnih kabela za dinamičke primjene. Ali igus može učiniti više.  Pokretna plastika, plastični proizvodi bez održavanja,  sa niskim trenjem, otvaraju nova rješenja, posebno za gradnju kazališta i pozornica, gdje postoje vrlo visoki tehnički zahtjevi. Ti izazovi uključuju velika opterećenja, poput onih koje se nalaze u zvučnim i osvjetljavajućim sustavima, scenskim setovima ili cijelim scenskim platformama, koji se moraju kretati sigurno i pouzdano. Bilo da se radi o vertikalnom, vodoravnom ili rotacijskom pokretu, u kazalištu se mnogo toga događalo od davnina. Tada, kad se još uvijek ručno pomicao Deus ex machina pomoću vitla i remenica i isključivo fizičkom snagom; danas se za pomicanje scenskih strojeva obično koristi veliki broj motora i kabela.

Međutim, stvari koje se nisu promijenile osnovni su izazov dinamičnih aplikacija. Fizički i tehnički učinci se još trebaju kretati, ali sami sustavi se ne smiju vidjeti niti čuti. To znači da moraju raditi tiho i izvan pogleda, kako ne bi ometali izvedbu. Idealna rješenja za scensku tehnologiju dobro su skrivena. Kablove treba voditi nevidljivo i tiho se kretati. No, obično je na raspolaganju samo mala količina prostora. Sustavi opskrbe energijom, bus i podatkovni kabeli ne smiju samo biti tihi i štedjeti prostor, već također moraju izdržati velika dinamička opterećenja. Snaga i robusnost su stoga potrebna svojstva. Scenski tehničar i inženjer trebaju sustave koje je lako sastaviti, zahtijevaju malo održavanja i obećavaju maksimalan radni vijek. igus nudi sistemska rješenja koja su prilagođena posebnim uvjetima scenske tehnologije. Budući da igus pruža modularne sustave i širok raspon komponenti, moguće je brzo i jednostavno implementirati prilagođene aplikacije. Idealno za industriju u kojoj je svako kazalište, svaka opera i svaka pozornica jedinstvena, a serijska produkcija nije moguća.

e-spool: alternativa bubnju sa kabelima - bez kliznog prstena

Tradicionalno, bubnjevi sa kabelima različitih veličina koriste se za vođenje kabela na pozornicama. Međutim, oni dostižu svoja tehnička ograničenja u mnogim aspektima, posebno sa kapacitetom za prihvat različitih tipova kabela i također stvaranom bukom. E-spool od igusa pruža operativno pouzdanu alternativu koja je idealna za aplikacije osjetljive na buku. Sustav je izuzetno kompaktan i može voditi veliki broj različitih energetskih, podatkovnih, upravljačkih ili pneumatskih kabela u vrlo skučenim prostorima. U smislu dizajna, ovo je kombinacija dviju dokazanih serija proizvoda igus, dugotrajnih energetskih lanaca i fleksibilnog "twister-a".

Kontinuirano kretanje kabela je pouzdano i sigurno zahvaljujući energetskom lancu. Navedeno nudi zaštitu od vanjskih utjecaja, habanja i zatezanja i značajno povećava radni vijek kabela. A sigurnost se može poboljšati korištenjem igus kabela dizajniranih posebno za pomične aplikacije u energetskim lancima. Kao dio serije proizvoda gotovih proizvoda, ugrađeni sustavi energetskih lanaca, plug-in konektori i visoko fleksibilni kabeli dostupni su iz jednog izvora - kompletnih sustava najviše kvalitete. E-spool zauzvrat štiti eenrgetski lanac koji je sigurno pohranjen na bubnju. Za vrijeme odmotavanja, integrirana zadržavajuća opruga osigurava ispravno zatezanje energetskog lanca u svakom trenutku.

Najvažnija inovacija je uporaba twisterband-a, koja povezuje e-spool sa krajnjim blokom osovine i oblikuje sučelje između fiksnih i pokretnih kabela. Na taj način twisterband omogućava kontinuirano vođenje kabela tijekom rotacijskih pokreta, bez potrebe za kliznim prstenom. Klizni prsten ima ozbiljne nedostatke zbog kliznog kontakta. Abrazija primarno dovodi do trošenja, što zauzvrat pogoršava električnu snagu i prijenos signala. Ako je potreban brz i nesmetan prijenos podataka, bubnjevi sa kabelima sa kliznim prstenima nisu idealni i moraju se nadograditi posebnim priborom. Ovdje je e-spool mnogo jednostavniji i učinkovitiji, te nudi visoku tehničku kvalitetu.

e-spool kao rješenje za gornje i donje strojeve

Obično se u scenskoj tehnologiji definiraju dvije lokacije: gornji i donji strojevi. U stvarnosti, e-spool energetski lanac je pogodan za oboje. Ključni razlog je njegova tišina, dok sustavi sa kliznim prstenima mogu uzrokovati buku tijekom rada. Kao što su pokazali igus testovi u komori za buku, e-spool je očito bolja opcija. Uz odgovarajuće opremljen e-spool energetski lanac, razina buke mogla bi biti ispod 46 dB (A). Kada je riječ o najboljoj kvaliteti signala i zvuka, poput gornjih strojeva u Mountford Hallu, jednoj od najvećih koncertnih dvorana u Liverpoolu, nedostatak kliznih prstenova se isplati.

Tu je prilagođeni sustav kabelskog vođenja sa četiri e-spool opskrbe koji pruža pokretnu snagu i signale za cijeli sustav zvučnika, tako da se u dvoranima različitih veličina ili tijekom različitih događanja uvijek postiže najbolji mogući balans zvuka. Neprekinuta veza između pojačala i zvučnika osigurava optimalan zvuk. E-spool energetski lanac stvara što je manje moguće buke i postiže vizualno uredan efekt. Čak i uz korištenje još više e-spool energetskih lanaca u gornjim strojevima, dovod energije ostaje potpuno skriven od pogleda.

Izvedbene značajke i varijante za pozornicu poput snage e-spool energetskog lanca

igus e-spool energetski lanac je izuzetno fleksibilan. Može voditi različite vrste kabela i promjera, okomito i vodoravno. Budući da se veći kabeli mogu odvojiti, mogući su čak i promjeri kabela do 17 mm. Dijelovi eneregteskih lanaca lako se otvaraju i mogu se brzo napuniti kabelima. To omogućava jednostavnu ugradnju, a isto tako omogućuje održavanje ili popravak u slučaju oštećenja. Moderna prilagodba kabela moguća je u mnogim slučajevima, tako da se kasnije može promijeniti više kabela u sustav. Energetski lanci se mogu brzo uvući u svoj izvorni položaj.

Produžne duljine od 4m do 14m standardne su u paleti proizvoda. Pored toga, moguće je proizvesti produžne duljine do 50m za posebne projekte. Maksimalna brzina produženja i retrakcije je 1 m/s. Moguća su ubrzanja do 2 m / s2. U slučaju bočne brzine primjenjuje se maksimalna vrijednost od 1 m/s, a za bočno ubrzanje maksimalno 1 m / s2 (radijalno) ili 0,25 m / s2 (osna). E-spool je također intenzivno testiran po pitanju izdržljivosti i radnom vijeku u ispitnom laboratoriju igus, najvećem industrijskom ispitnom pogonu sa površinom od 2.750 m2. 24.000 dvostrukih udaraca izvedeno je pri maksimalnom rotacijskom kretanju bez ikakvih problema.

Ovisno o primjeni i punjenju, dostižni vijek trajanja je do oko milijun poteza. Nakon otprilike 75.000 duplih poteza, retrakcijsku oprugu morate zamijeniti tijekom održavanja. Po želji, standardni e-spool energetski lanac možete opremiti s jednim ili dva twisterband-a. E-spool sa samo jednim twisterband-om ima promjer bubnja 600 mm i može težiti od 13,5 kg do 48 kg. Ukoliko trebate nositi više kabela, preporučljivo je koristiti e-spool sa dva twisterband-a. Ova verzija ima promjer bubnja od 850 mm i težinu od 40 kg do maksimalno 55 kg.

Za zahtjevne primjene postoji posebna HD verzija e-spool standard energetskog lanca sa izuzetno jakom oprugom. Sila povlačenja može se ponovno povećati, posebno za teške vertikalne primjene, na primjer u akustičkim i rasvjetnim instalacijama. Za e-spool HD energetski lanac uvijek postoji izbor između jedan ili dva twisterband-a. Općenito su sve komponente e-spool energetskog lanca bez halogena i u skladu su sa općim standardima zaštite od požara za građevinsku tehnologiju i strojeve, kao i za građevinske materijale i dijelove (DIN 4102 ili DIN EN 13501). Pored standardnih opcija, e-spool je dostupan i u raznim posebnim varijantama koje mogu udovoljiti individualnim potrebama primjene za pozornice.

Mini e-spool energetski lanac je razvijen za vrlo male instalacijske prostore. Kako su blok bubnja i osovine izrađeni od aluminija, vrlo je lagan (samo 3,3 kg) i može se integrirati bilo gdje. Dizajniran je za produžne duljine do 2 m i idealan je za male kružne pokrete. Ako je potreban samo jedan kabel, e-spool se može koristiti i sa ručnim produženjem. Mehanizam zaustavljanja smanjuje naprezanje kabela i sprječava neželjeno prematanje. Unatoč duljini produžetka od 5 m, promjer e-spool energetskog lanca je samo 300 mm.

Kao rezultat, moguća je velika težina punjenja i pokreti u svim smjerovima. Umjesto zadržavajuće opruge kao u standardnom e-spool energetskog lancu, motor povlači spool. Time se prevladavaju tehnička ograničenja standardnih sustava. To je moguće jer motor povećava snagu i omogućava veću težinu punjenja kabela. To znači da se može nositi više kabela i većeg promjera. U isto vrijeme, sada su moguća dulja putovanja do 50 m i više. Uz maksimalno produženje i brzinu povlačenja od 1,2 m / s svakim dodatnim metrom upravlja se brzo. Kako snaga e-spool ne zahtijeva opruge za povlačenje, intervali održavanja su dodatno razdvojeni. Ne postoji zatezanje na kablovima. Stoga snaga e-spool energetskog lanca osigurava duži radni vijek i za sebe i za kabele. Budući da je opskrbljen pogonskim i upravljačkim sustavom, može se brzo integrirati u strojeve za pozornice.

Zig-zag: Nekonvencionalna rješenja za nekonvencionalna kazališta

Modularni dizajn i fleksibilnost energetskih lanaca omogućuju kreativno rješenje za vertikalno viseće aplikacije koje su ne samo isplative, već i štede prostor i neprimjetni su. Ako se moraju premjestiti pozornice ili teške platforme, potrebno je upravljati visinama od više metara i velikim teretom. Do sada su korišteni sustavi bučni, dugotrajni i vizualno nametljivi. S "zig-zag" načinom instalacije koje koristi energetske lance od igusa, za to je učinkovita alternativa, koju karakterizira kompaktan dizajn. Koristeći obrnuti polumjer savijanja, energetski lanci se mogu pohraniti u zig-zag obrascu. Na taj je način potrebno samo vrlo malo prostora.

Kad se pozornica ili platforma podignu, energetski lanac se odvija sa malo buke. Ova metoda instalacije moguća je sa svim energetskim lancima serije E4. Čitav energetski lanac praktički nestaje jer se automatski pohranjuje u standardizirani zig-zag okvir, koji se može integrirati u „scensku jamu“ ili fiksirati na pokretnim rasvjetnim rešetkama. Ovaj se okvir po želji može odabrati u mat crnoj ili drugoj boji. Energetski lanci dostupni su u vanjskim dimenzijama od 75 do 500 mm s duljinama kutija od 600 do 3000 mm i visinama kutija do 2000 mm.

Standardno se hod do 40 m može implementirati kao brzine do 0,4 m/s i ubrzanja do 1 m/s2. Čak i veće vrijednosti moguće su na zahtjev kupca. Zig-zag princip već se pokazao u praksi u širokom rasponu primjena.

Tanka alternativa zig-zag: igus Liftband

igus Liftband dizajniran je za slične primjene, ali slijedeći drugačiji pristup od zig-zag metode. Razvijen je za vertikalne primjene do 13 m i sa manjim opterećenjem kabela, iako je veća težina punjenja još uvijek moguća uz upotrebu najlonskih traka. Kreće se vrlo tiho i ima modularni dizajn koji se može lako prilagoditi različitim visinama. Energetski, podatkovni i pneumatski kabeli mogu se pomicati zajedno. U procesu su moguća brzina do 1 m / s i ubrzanje do 2 m / s². Sa polumjerom savijanja kabela do 250 mm, potreba za prostorom Liftband-a je izuzetno mala. Liftband je stoga savršena alternativa zig-zag rješenjima, ako ima vrlo malo prostora. Lanac se psrema u čvrstu čeličnu košaru, tako da se povučeni sustav jedva vidi. No, i za zig-zag okvir i za Liftband potrebno je konfigurirati svaku aplikaciju pojedinačno. Stoga se pri planiranju projekta treba savjetovati sa dizajnerom iz igusa. Od konfiguracije do isporuke potrebno je malo vremena - najjednostavniji kao plug-and-play sustav koji je spreman za montažu, sa unaprijed sastavljenim kablovima i konektorima.

Svestrani i robusni kabeli za scensku tehnologiju

Uz zig-zag princip, ne samo da se mogu koristiti različiti energetski lanci, već su svi medijski kablovi (energija, podaci, hidraulika, pneumatika) također vođeni u jednom sustavu. Osobito u gradnji pozornica koriste se razni osjetljivi uređaji poput kamera i zvučnika, što zahtijeva širok izbor vrsta kabela. Energija, podaci i signali moraju se prenositi jednako pouzdano kao i voda ili komprimirani zrak pod određenim okolnostima. Uz chainflex raspon proizvoda, na raspolaganju je asortiman od 1.354 vrste kablova i crijeva, od motornih, upravljačkih, servo, sabirnih, podatkovnih i koderskih kabela do modernih optičkih kabela, duljine kabela od jedne do nekoliko stotina metara. Chainflex fleksibilni kabeli posebno su razvijeni za pokretnu upotrebu u energetskim lancima i podnose vrlo visoka mehanička naprezanja u pokretnim aplikacijama, čak i sa pokretima uvijanja (”twist”).

Dizajnirani za velik broj ciklusa, velike brzine i ubrzanja, kao i dugi hod, pouzdano djeluju bez grešaka tijekom dugog vremenskog razdoblja. Stoga imaju jedinstveno 36-mjesečno jamstvo. Pored ovih općih prednosti, određeni fleksibilni kabeli imaju značajke performansi koje su posebno zanimljive za scensku tehnologiju. Primjeri za to su izuzetno otporni na savijanje i fleksibilni tipovi kabela, koji se mogu sigurno koristiti u zatvorenim prostorima. Zbog koncepta „niskog savijanja“, koji je dostupan za sve vrste kabela, mogući su najmanji radijusi savijanja, čak i do četiri puta veći od promjera kabela. Kabeli sa TPE vanjskim plaštem ne sadrže halogene i otporni su na plamen, čime udovoljavaju traženim standardima zaštite od požara. Još više vremena može se uštedjeti kablovima koji su spremni za spajanje iz raspoloživog raspona ili s potpuno unaprijed sastavljenim sustavima energetskih lanaca, uključujući odgovarajuće utikače, iz raspona readychain energetskih lanaca.

Dijelovi za robotske kamere i sustavi vođenja iz igusa

"motion plastics", plastične komponente za pokretne aplikacije, mogu se koristiti na različite načine u scenskoj tehnologiji. Bilo da se radi o gradnji pozornica, svjetlosnoj ili audio tehnologiji, plastika sa niskim trenjem je isplativa i laka alternativa konvencionalnim materijalima. Prilagođava se bilo kojem prostoru i bilo kojoj vrsti, slažu se bez podmazivanja i smanjuju troškove održavanja.

E6 modularni sustav, koji se može idealno prilagoditi različitim hodovima, ima krike lanca posebnog dizajna sa priključcima otpornim na habanje, koji osiguravaju rad sa vrlo niskom bukom i niskim vibracijama. Budući da se E6 energetski lanac također može koristiti bočno, pojavljuju se potpuno nove slobode u pogledu dizajna i prostora. Još jedan kompaktni i tihi cjelokupni sustav opskrbe energijom i podacima idealan za sustave kamera je micro flizz. Najmanji energetski lanci mogu savladati čak i duga putovanja u kanalu vođenja. Praktično se ne emitira šum jer plastična opruga prigušuje zvuk kotrljanja energetskog lanca u kanalu. Uz ubrzanje do 50 m / s2, radnu brzinu do 6 m / s i brzinu prijenosa podataka do 10 Gbit / s, micro flizz može sigurno izvršiti brzo praćenje, i to sve u najmanjim prostorima.