Sigurnost pri visokoj brzini pomoću sustava energetskih lanaca igus za linearne robote!

igus energetski lanac sa bočne strane osigurava pouzdanu opskrbu energijom u brzim, laganim linearnim robotima

Dvostruko brži i upola teži: upravo to linearni motorni robot iz FIBRO LÄPPLE TECHNOLOGY (FLT) razlikuje od ostalih rješenja. Da bi linearni robot mogao brzo i pouzdano pokrenuti proizvodnju i raditi tiho i pouzdano, bilo je potrebno kompaktno, izdržljivo i tiho napajanje energijom. Sistem bočnog montiranog energetskog lanca sa unaprijed konfekcioniranim kablovima chainflex pokazao se kao optimalno rješenje.

Zbog zahtjeva za bržim, inteligentnijim i ekonomičnijim rješenjima, FIBRO LÄPPLE TECHNOLOGY razvio je linearni robot koji ispunjava želju za maksimiziranjem proizvodnih performansi. U novom dizajnu karbona, linearni motorni robot štede do 50% mase u usporedbi sa uobičajenim rješenjima.

Smanjenje težine omogućuje dvostruku brzinu, ubrzanje do 26m/s2  i dvostruku točnost pozicioniranja. Umjesto pogonskog i zupčastog pogona, dizajneri su odabrali linearni motor jer omogućuje vrlo visoku dinamiku. Nepoduprti energetski lanac serije E4.1 iz tvrtke igus osigurava sigurnu opskrbu energijom za z-osi. Integriranje pogodnog energetskog lanca (“zaštite za kabele”) u kompaktnom instalacijskom prostoru osi x predstavljalo je izazov, jer klasično klizno ili nepoduprto rješenje nije dolazilo u obzir zbog velikih sila.

Kompletan sustav opskrbe energijom izravno iz jednog izvora

Koristi se energetski lanac serije E4.1 sa dodatnim kliznim elementima koji dodatno smanjuju trošenje. Dizajneri su također koristili igus asortiman za kabele. Odabrali su konfekcionirane kabele - takozvane “gotove kablove” (“readycable”), koji su posebno dizajnirani za upotrebu u energetskom lancu i zahvaljujući velikom broju testova u vlastitom laboratoriju od 3.800 četvornih metara, daju jamstvo do 36 mjeseci. Kompletan sustav smješten je u posebnom vodiču, što dodatno smanjuje buku i povećava pouzdanost sustava.

Natjecanje za inovativne primjene u energetskom lancu

Uzbudljive aplikacije poput laganog linearnog robota tvrtke FIBRO LÄPPLE TECHNOLOGY imaju priliku osvojiti do 5.000 eura na “Vector award”. Žiri koji će se sastojati od stručnjaka iz strukovnih udruženja, časopisa, industrije i znanosti zaprimit će prijave. Odvažniji dizajn s najvećom inovacijom dobit će zlatnu vektorsku nagradu. Nagrada će biti uručena na sajmu u Hannoveru 2020. godine. Rok za prijavu je 28. veljače 2020. godine. www.igus.eu/vector