e-spool flex: vodite kabele od početka do kraja sigurno i lako, bez kliznog prstena!

Novi igus bubanj  sa kabelima daje veću sigurnost na upravljačkim pločama i u montažnim mjestima!

Pokrećite kabele sigurno i brzo ih odložite - to je i cilj e-spool flex energetskog lanca. Novi igus bubanj sa kabelima može voditi sve kablove i crijeva za nesmetani prijenos energije, medija i podataka. Navedeno povećava sigurnost na ručnim radnim stanicama i upravljačkim pločama. Za brzu instalaciju kabela, programeri su se odlučili za “crv” vodič. Kabel se ubacuje u nekoliko jednostavnih koraka, a fleksibilni e-spool spreman je za upotrebu.

Kako bi mogli fleksibilno koristiti alate i upravljačke ploče u proizvodnji, potrebni su odgovarajući dugi kabeli i crijeva. No, oni su često razvučeni po podu hodnika bez ikakve zaštite i predstavljaju opasnost od oštećenja. Kabelski valjci sa kliznim prstenima nude rješenje za prijenos energije, ali često su dostupni samo kao cjelovit paket sa novim kabelom. Daljnji nedostatak: brzi prijenos velike količine podataka i medija vrlo je kompliciran sa kliznim prstenima.

Zbog toga je igus sada razvio e-spool flex, bubanj sa kabelima sa “crv” vodičem. Novi bubanj za namatanje kabela uopće ne zahtijeva klizni prsten, tako da se bus kablovi i crijeva za zrak i tekućinu također mogu voditi bez prekida. "Korisnik može lako ugraditi svoj postojeći kabel u sustav. Navedeno štedi troškove i povećava sigurnost na svom radnom mjestu", objašnjava Jörg Ottersbach, šef poslovne jedinice za energetske lance u tvrtki igus GmbH. Za brzu montažu, igus se oslanja na “crv” vodilicu u koju je ubačen kabel ili crijevo. Vodilica se zatim umetne u vanjsko i namotavajuće kućište nagiba e-spool flex-a u nekoliko jednostavnih koraka. To znači da se kabeli mogu fleksibilno kretati u slobodnoj upotrebi te se brzo i čisto odlažu nakon uporabe.

Moguća su produženja do 15 metara

Novi e-spool flex dostupan je u dvije verzije: jedna je povoljna verzija sa ručnim okretnikom za namotavanje kabela ili automatsko rješenje sa kočnicom i povratnim mehanizmom. E-spool flex dostupan je u tri veličine za kabele promjera 5 do 11 milimetara i produžne dužine od 5 do 15 metara. Kabeli se mogu brzo zamijeniti u bilo kojem trenutku. Uz naknadnu integraciju e-spool flex-a s postojećim kabelom, igus nudi i bubanj kabela u cijelosti konfekcioniran sa chainflex kabelima, posebno dizajniranim za pokretne aplikacije. Zahvaljujući brojnim testovima u vlastitom laboratoriju za testiranje površine od 3800 četvornih metara, igus daje jedinstveno 36-mjesečno jamstvo na sve kablove.

Pomoću modularnog e-spool flex energetskog lanca, kablove možete jednostavno i sigurno odložiti, primjerice, na upravljačke ploče robota.