Manje kvarova, više zadovoljstvo kupaca: pametna plastika olakšava održavanje željezničke opreme!

Njemačka kompanija igus je predstavila inteligentne energetske lance i kabele za vlakove, tramvaje i brza prigradska željeznička vozila.

Povećana digitalizacija u željezničkoj tehnologiji nudi veliki potencijal za povećanje pouzdanosti, a time i preciznijeg rada vlakova. igus je predstavio svoju pametnu plastiku kako bi pokazao kako inteligentni kabeli i energetski lanci koji omogućuju ppredvidljivo održavanje mogu pomoći vlakovima, tramvajima i brzim prigradskim željezničkim vozilima da rade preciznije.

Vlakovi se mogu pratiti u stvarnom vremenu

Vlakovi, tramvaji i brza prigradska vozila podvrgnuti su stalnom trošenju i habanju. Jedan primjer su vrata koja se otvaraju i zatvaraju stotinu puta svaki dan. Uobičajeni problem je da ako siguran rub, koji pruža zaštitu protiv ljudi koji se ozlijede zatvaranjem vrata, postane neispravan, dotična su vrata obično odmah onemogućena. Vremena ukrcavanja i iskrcavanja stoga su dulja i vožnja kasni. Rješenje za transportna poduzeća je opremanje sigurnih rubova sa CF.Q modulima iz raspona isense od igusa.

Moduli prate stanje kabela i šalju podatke o statusu upravljačkom centru operatora pomoću modula za mobilnu komunikaciju igus (icom). U kontrolnom centru zaposlenici koriste nadzorne ploče za praćenje stanja sigurnih rubova u svim vlakovima. Sustav upravlja svim ograničenjima i daje unaprijed obavijest o neizbježnom kvaru sigurnog ruba. Zahvaljujući ovim informacijama, operateri mogu centralno planirati preventivnu zamjenu i izvršiti je tijekom planiranih zaustavljanja. Načelo predvidljivog održavanja primjenjuje se i na druge komponente kao što su energetski lanci i linearne jedinice koje se koriste kao dio unutarnje opreme vlaka. Tvrtke za tehnologiju željeznica koje koriste pametnu plastiku imaju preciznu osnovu za planiranje održavanja i servisiranja. Dijelovi se popravljaju ili zamjenjuju samo kada je to stvarno potrebno - a to se događa prije nego se pojave bilo kakvi kvarovi ili kašnjenja.      

Pouzdana osnova za planiranje održavanja

Za ova rješenja postoji veliko zanimanje. Očekivanja proizvođača vlakova i operatera kada je riječ o digitalizaciji jednako su visoka kao i očekivanja industrije. Pametna plastika pruža informacije o stanju komponenti u stvarnom vremenu., što omogućuje proaktivno održavanje vlakova i pomaže u sprečavanju kašnjenja.