Najbolje vrijednosti za “čiste sobe”: energetski lanci e-skin dobili su ISO klasu 1 u Fraunhofer testu!

Otvarajući energetski lanac igus za čiste prostorije dobiva ISO klasu 1! Modularni sustavi za opskrbu energijom e-skin pokazuju najbolje vrijednosti u testovima čiste prostorije IPA Fraunhofer Instituta.

Za pouzdanu opskrbu energijom u čistim prostorijama, igus je razvio svoj modularni i otvarajući energetski lanac e-skin. Energetski lanci osiguravaju pogon sa podacima, medijem i energijom bez neželjenih čestica koje zagađuju zrak. To je dokazao i Institut Fraunhofer IPA. Sva četiri tipa energetskog lanca bila su uvjerljiva u testovima - sa i bez kabela - i dobila su Fraunhofer-ov ispitni certifikat uređaja ISO klase 1 za upotrebu u čistim prostorijama (“clean room”).

Bez čiste sobe ne bi bilo moguće proizvesti farmaceutske proizvode, mikročipove, OLED-ove, LCD-ove ili poluvodiče. Jer i najmanja kontaminacija dovodi do oštećenja, a u konačnici i do uništenja proizvoda. Stoga su prostorije bez čestica koje sadrže strojne dijelove otporne na abraziju.

Za tvrtke koje proizvode strojeve i postrojenja za čiste prostorije, certifikati Instituta Fraunhofer IPA putem ISO klasa olakšavaju potragu za odgovarajućim komponentama koje su sukladne čistim prostorijama. Razred čiste sobe predstavlja reprezentativnu i odobrenu količinu mikroorganizama ili čestica. Njemačka kompanija igus sada ima raspon energetskih lanaca koji su modularni i lako se otvaraju - 'e-skin' testirani na Fraunhofer Institute IPA, sa i bez kabela. Među njima je energetski lanac e-skin koji je već osvojio Fraunhoferovu nagradu za čistoću „Clean! 2018“, e-skin soft za kompaktne instalacijske prostore i kratke nepoduprte duljine, kao i e-skin flat za izrazito ravno umetanje, u zatvorenoj i otvorenoj izvedbi. Svi energetski lanci dobili su certifikat Fraunhofer Testirani uređaj ISO klase 1 i imaju prvu klasu kompatibilnosti sa čistom prostorijom.

Specijalni postupak ispitivanja

U ispitivanju koje je proveo Institut Fraunhofer IPA, u skladu s ISO14644-14, inspektori su montirali svaki od četiri igus energetska lanca na ispitni uređaj. Tamo su bili u pokretu više od 100 minuta. Čestice koje se ljušte iz plastičnih energetskih lanaca izmjerene su u tri različite mjerne točke. Sve četiri vrste energetskih lanaca izvode se sa ISO Class 1, sa i bez kabela. Klasa 1 znači opterećenje čestica koje ne smije prelaziti dvije čestice veličine ≥ 0,2 µm po kubičnom metru zraka.

Fleksibilno vođenje kabela u čistim prostorijama sa četiri rješenja “e-skin”

Svi sustavi opskrbe energijom e-skin iz igusa izrađeni su od tribološki optimiziranih polimera visokih performansi, koji su vrlo otporni na abraziju. "Klasični" e-skin energetski lanac je zatvorena valovita cijev, koju je lako otvoriti i popuniti pomoću sustava sa patentnim zatvaračem zbog modularne strukture. Troškovi se mogu uštedjeti, a zastoji minimizirati brzom zamjenom kabela. Da bi e-skin energetski lanac bio pogodna za upotrebu u kompaktnim prostorima, ugrađen je mekan materijal. Na taj se način e-skin soft može koristiti u malim instalacijskim prostorima na kratkim nepoduprtim duljinama. Za vrlo ravne instalacijske prostore i vrlo zahtjevne primjene čistih prostorija, igus nudi rješenje sa dizajnom komore: e-skin flat. Opskrba energijom dostupna je u zatvorenoj verziji, kao i u drugoj verziji sa pojedinačno otvorenim komorama. Ovo je jedinstvena i apsolutna inovacija na tržištu. U slučaju potrebe za održavanjem, kabeli se mogu jednostavno ponovno umetnuti bez potrebe za instaliranjem novog sustava za opskrbu energijom. Korisnik smanjuje troškove i poboljšava njihovu tehnologiju. Svi energetski lanci dostupni su u sprezi s visoko fleksibilnim kabelima igusa. igus daje jedinstveno jamstvo od 36 mjeseci za sve svoje kablove.