Podešavanje bez podmazivanja: polimerni valjci pomažu igus hibridni linearni sustav!

Hibridni valjkasti ležaj sa tribo-polimernim klizačima prepolovljuje koeficijent trenja u bočnom položaju.

Kako bi se pomaknula vrata, monitori ili čak paneli, korisnici se oslanjaju na bočnu ugradnju linearnih sustava. Da bi linearne vodilice mogle bolje apsorbirati ove bočne sile, njemačka kompanija igus je sada razvila novi hibridni linearni sustav. Dva hibridna ležaja pružaju podešavanje niskog trenja sa polimernim valjcima i tribo-polimernim kliznim elementima. U kombinaciji sa lako postavljenom šinom prilagođenoj novim valjkastim ležajevima, igus nudi cjenovno ekonomično i vizualno privlačno cjelovito rješenje.

U industriji ambalaže, tehnologiji namještaja ili čak i u alatnim strojevima: linearne vodilice drylin mogu se pronaći gdje god je potrebno kretanje. Na tribološki optimiziranim linerima, linearni vagoni klize po šinama, osiguravajući precizno i dugotrajno podešavanje. Ukoliko je za ručno podešavanje potrebna mala pokretačka sila, u ležaju se koriste valjci. Posebno kod bočne ugradnje, presudan je položaj valjka za apsorpciju sile.

Kao rješenje za takve primjene, igus je sada razvio dva nova hibridna valjkasta ležaja, koja nude glatko podešavanje sa malim pogonskim silama i maksimalnom podrškom u isto vrijeme. WJRM-41-10 ima dva “off-set” polimerna valjka as optimiziranim poravnanjem za bolju apsorpciju sile i lakše valjanje. Hibridni valjkasti ležaj WJRM-31-10 sa jednim valjkom zauzvrat je podudarni te podupire ležaj na suprotnoj strani. Korištenjem dva valjkasta ležaja, korisnik može minimizirati koeficijent trenja za pola i povećati vijek trajanja aplikacije. U oba ležaja, osim valjka, postoje klizni elementi izrađeni od tribo-polimernog iglidura niskog trenja J. Materijal bez podmazivanja i bez održavanja karakterizira se prije svega niskim koeficijentom trenja pri suhom radu.

Glatka podešavanja sa niskim trenjem

Pomoću gornje ploče, dva nova valjkasta ležaja mogu se proširiti na linearna kolica. Da bi osigurao da se ležajevi mogu koristiti i na odgovarajućoj vodilici, igus je razvio niskoprofilnu hibridnu rolo šinu. Ova posebna geometrija optimizirana je za ležaj hibridnog valjka. Šina je jednostavnog dizajna bez vidljivih rupa i može se pričvrstiti sa stražnje strane kliznim blokovima. Zbog toga je nova šina u kombinaciji sa hibridnim valjkastim ležajevima idealna za bočnu ugradnju, na primjer u kuhinji i konstrukciji namještaja, kao i u alatnim strojevima ili u izvedbi kliznih dijelova.