Povećajte sigurnost postrojenja & smanjite troškove održavanja sa pametnom plastikom iz igusa!

Nova, inteligentna plastična rješenja nude brojne mogućnosti za održavanje koje se može planirati!

"Strojno učenje", "Big data" i "Industrija 4,0" – pravi potencijal prednosti korisnika iz digitalizacije često se skriva upravo iza ovih riječi. Koristi od digitalizacije često su skrivene iza ovih riječi. Inteligentni proizvodi kao što su igus pametna plastika, primjerice, omogućuju tvrtkama povećanje pouzdanosti svojih sustava, precizno planiranje održavanja i time uštedu troškova.

Njemačka kompanija igus razvija seriju proizvoda od 2016. godine pod nazivom 'isense', gdje razni senzori i moduli praćenja dodaju inteligenciju plastičnim rješenjima, kao što su energetski lanci, kabeli, linearne vodilice i prstenasti ležajevi. Oni mjere, između ostaloga, trošenje tijekom rada i upozoravaju korisnika na vrijeme da planira popravak ili zamjenu. Umrežavanjem pomoću igus komunikacijskog modula (icom), mrežni status i zaslon upozorenja, primjerice putem računala, tableta ili pametnog telefona, jednako je moguće kao izravna integracija u infrastrukturu korisnika.

Navedene pametne plastike već predviđaju vijek trajanja brojnih korisničkih aplikacija, poput automobilske industrije te se kontinuirano se razvijaju u uskoj suradnji s kupcima.

Individualna integracija pametne plastike

Poboljšani moduli isense, koji koriste senzore za prikupljanje podataka iz energetskog lanca, kabela, linearne vodilice ili prstenastog ležaja, opremljeni su serijskim sučeljem i lako se mogu integrirati u upravljački ormar. Zapisnik podataka omogućuje pohranjivanje vrijednosti na SD kartici. Podaci mjereni različitim sustavima isense se šalju bežično u icom modul, sažimaju i obrađuju.

Kupac ima izbor različitih koncepata za integraciju u vlastitu infrastrukturu. Na taj način postoji mogućnost icom-a za slanje podataka sa senzora na računalo ili integraciju podataka preko računala u postojeće softversko okruženje i intranet rješenje. Osim toga, moguća je veza s igusovim podatkovnim centrom. U tom slučaju, preporuke održavanja putem Machine Learning i AI algoritama stalno se uspoređuju i definiraju sa iskustvima brojnih postojećih aplikacija, primjerice u velikim igus laboratorijima koji se prostiru na površini od 2.750 četvornih metara.

isense serija proizvoda uključuje energetske lance („plastične gusjenice za kabele”), kabele, linearne vodilice i prstenaste ležaje, opremljene sa senzorima i mjernim jedinicama, koji stalno nadziru svoje uvjete.

Pametna plastika povećava pouzdanost postrojenja preciznim predviđanjem njihovog radnog vijeka. Navedeno je posebno korisno kada se veliki broj energetskih lanaca (“gusjenica za kabele”) koristi u proizvodnji.