Sustavi energetskih lanaca testiraju se brzinom do 8 m/s pri hodu od 400 metara!

igus pušta u rad automatizirani sustav velike brzine!

Njemačka kompanija igus upravlja najvećim ispitnom laboratorijom u industriji na više od 3.800 kvadratnih metara. Svake godine pokriva se 10 milijardi ciklusa samo za energetske lance i kablove. Sada je igus pustio u pogon novi automatizirani testni centar za velike udaljenosti u otvorenim prostorijama u Köln-u Porz-Lind. Polimerni energetski lanci i kablovi testirani su ovdje na brzini do 8 m/s tijekom hoda od 400 metara.

Veliki izazov za operatere kanalizacija, postrojenja za spaljivanje otpada, dizalica, elektrana ili rudnika je sigurno upravljanje podacima, energijom i medijima za dugi hod. Velike brzine u kombinaciji sa velikom težinom punjenja često predstavljaju probleme za sustave opskrbe energijom, kao što su bubnjevi motornih kabela, sabirnice ili zapornice. Alternativa su sustavi energetskih lanaca iz igusa, koji su testirani u vlastitom labaratoriju. Kako bi kupcu dao sigurnost da će sustav opskrbe energijom uvijek pouzdano raditi na velikim udaljenostima, igus je sada pustio u rad novu automatiziranu ispitnu stanicu.

Nova ispitna oprema za velike udaljenosti

Energetski lanci i kabeli testiraju se na lokaciji igus na otvorenom, na jugu Köln-a, brzinom do 8 m/s na stazi od 200 metara, što odgovara putu dugom 400 metara. Pomoću dodatnih jedinica moguće je simulirati putovanja do 1000 metara u budućnosti. Potpuno automatski sustav obuhvaća širok raspon aplikacija u smislu ubrzanja i brzine. Osim mehaničkog opterećenja uzrokovanog kretanjem prijenosnog vozila, utjecaj okoline djeluje nesmetano na ispitivane energetske lance i kabele. Ispitna naprava dio je najvećeg industrijskog eksperimentalnog laboratorija od 3.800 četvornih metara. Godišnje se provodi više od 10 milijardi ciklusa ispitivanja s energetskim lancima i kablovima na ukupno 180 stanica za testiranje. 4.100 ispitivanja energetskih lanava provodi se godišnje na 180 sustava poput klimatske komore ili na robotima.

Roller energetski lanci se stalno ispituju

Sustavi energetskih lanaca iz igusa mogu se bez poteškoća premještati na udaljenosti do jednog kilometra ili više s masom punjenja od 50 kg/m. Kao vodilice za vrlo fleksibilne kablove i crijeva, mogu se voditi glatko i s malim trenjem na dugim putovanjima kroz među vodiče i kućišta. Uključujući roller energetske lance serije P4, koji se testiraju u vanjskim objektima. Serija je već dokazala svoju vrijednost u više od 1000 primjena dizalica diljem svijeta, na putovanjima do 800 metara, velikim brzinama većim od 5 m/s i nekoliko milijuna ciklusa sa niskim vibracijama i bukom u kretanju. Valjci integrirani u kariku lanca smanjuju trenje na minimum i produžuju radni vijek. Zbog pomaka između gornje i donje vožnje, plastični valjci se ne prevrću, već se povlače jedan pored drugog kako bi se omogućio vrlo gladak rad. Kao rezultat toga, koeficijent trenja se smanjuje, a snaga pogona smanjuje se za 57 posto. Istodobno, igus koristi svoje znanje o polimerima kako bi dodatno produljio radni vijek energetskih lanaca. Na primjer, u P41.56 za velike udaljenosti, tribo-polimeri koji ne trebaju podmazivanje i održavanje su ugrađeni u ležaj za okretno kretanje, što udvostručuje radni vijek energetskog lanca. Osnova ovog novog razvoja bili su i brojni stvarni eksperimenti u ispitivanom laboratoriju igus.

Pogledajte ispitni sustav u sljedećem video prikazu!