Vertikalno umjesto horizontalno: kako pokretna plastika čini poljoprivredu održivom!

Tribo-polimeri bez podmazivanja osiguravaju pouzdan rad vertikalnih poljoprivrednih sustava.

Prema Ujedinjenim narodima, svjetsko će stanovništvo do 2050. godine porasti na 9,7 milijardi. Posebno će se povećati broj stanovnika u gradovima. Okomiti poljoprivredni uzgoj smatra se obećavajućom alternativom konvencionalnim metodama za proizvodnju hrane za sve veći broj gradskih stanovnika, pouzdano i ekonomično. Na tim vertikalnim farmama pokretna plastika iz igusa već igra veliku ulogu u njihovom ekonomičnom i pouzdanom radu.

Budući da na zemlji trenutno živi 7,7 milijardi ljudi, a svjetska populacija neprestano raste, proizvodnja hrane postala je sve veći izazov. Tomu se dodaje i napredna urbanizacija: više od polovice svjetskog stanovništva već živi u gradovima i metropolitskim regijama. Međutim, konvencionalna poljoprivreda moguća je samo u ograničenom obimu, jer je poljoprivredno zemljište postalo oskudno. Hrana se, dakle, mora transportirati u urbana središta iz udaljenih krajeva. Jedno rješenje pruža takozvana vertikalna poljoprivreda. Za proizvodnju hrane koriste se različite razine u zatvorenim zgradama. Cilj: smanjiti troškove proizvodnje, troškove prijevoza i emisije CO2. Istovremeno, vertikalni raspored proizvodnje idealno koristi male prostore u urbanim područjima kako bi se sa malih površina stvorio najveći mogući poljoprivredni prinos.

Polimeri sa visokim učinkom pokazuju svoju snagu

Strojevi koji se koriste u vertikalnom uzgoju rade u vrlo osjetljivom okruženju. Pokretna plastika iz igusa idealna je za upotrebu u ovoj vrsti proizvodnje hrane, obzirom da ne treba održavanje i osigurava nesmetani rad unutar vertikalne farme. Zbog svojstva bez podmazivanja, pridržavanja FDA i najviših higijenskih standarda, biljke, povrće, salata i voće nisu kontaminirani. Uz to, tribo-polimeri ne mogu korodirati i ne trebaju održavanje, a otporni su i na prljavštinu, prašinu i zemlju. Veliki je potencijal i u konceptima autonomno djelujućih, potpuno automatiziranih okomitih farmi. Sustavi za automatizaciju sa niskim troškovima omogućavaju ekonomičnu vertikalnu sadnju, berbu ili pakiranje tijekom cijele godine, uz brzi povrat ulaganja.

Okomiti poljoprivredni uzgoj više nije san budućnosti

Living Greens Farm je primjer vertikalne farme. Ideja američke tvrtke je pretvoriti prazne nebodere u okomito uređene farme. Ove tehnike uzgoja zahtijevaju posebne strojeve za opskrbu biljkama i navodnjavanje. Patentirani poprečni sustav opremljen igus energetskim lancima prenosi obogaćenu vodu izravno do korijena biljke. U praznom skladištu u Minneapolisu koristi se oko 4.000 četvornih metara prostora za dobivanje iste količine hrane proizvedene iz više od 40 hektara konvencionalne poljoprivrede. Rješenja inteligentnog rasta (IGS) također koriste igus pokretnu plastiku za automatizaciju u vertikalnom uzgoju. Jedan od ciljeva tvrtke, Growth Towers, je učiniti vertikalni uzgoj poljoprivrede ekonomičnijim poboljšanjem produktivnosti, prinosa, kvalitete i dosljednosti te drastičnim smanjenjem troškova električne energije i rada. Okomito postavljeni IGS sustavi moraju biti pouzdani, a istovremeno trebaju imati nisko trenje i lako se održavati. Sustavi linearnih vodilica drylin ispunjavaju sve zahtjeve i osiguravaju nesmetan rad sustava. Godinu dana nakon ugradnje komponenti bez podmazivanja, nije se moglo uočiti vidljivo trošenje ležajne školjke pri pregledu.