Zahvaljujući sustavima energetskih lanaca odmah spremnih za ugradnju, procesni troškovi mogu se sniziti i smanjiti pogreške!

Minuta umjesto dana: Kompletno rješenje iz igus-a smanjuje vrijeme montaže obradnih centara!

Tajvanski proizvođač alata Hartford u svojim robotskim obradnim centrima koristi potpuno konfekcionirane sustave energetskih lanaca iz igus-a. Time se proizvođačima smanjuje vrijeme montaže sa nekoliko tjedana na samo pola dana.

Skraćivanje pojedinih radnih koraka znači da se mogu postići značajne uštede u procesnim troškovim. To znaju i inženjeri u Hartfordu, najvećem proizvođaču CNC obradnih centara na Tajvanu. Proizvođač je izvezao više od 46.000 strojeva u 65 različitih zemalja.

Od 2017. tvrtka razvija CNC opremu serije AERO - robotske centre za obradu vrlo velikih komponenti potrebnih za zrakoplovnu industriju. Preciznost i pouzdanost u ovoj su industriji ključni čimbenici. Stoga je bilo važno pouzdano napajati energiju od sklopnog ormarića do pokretnih dijelova, koji uključuju vretena i motore. Istodobno, sve informacije o položaju i dinamici osi moraju se bez ikakvih prekida vratiti u upravljački sustav. U prvom modelu iz ove serije, AERO626, to se događa pri ubrzanjima do 0,5 g i maksimalnoj brzini hoda do 60 m/min.

Pouzdano cjelovito rješenje iz jednog izvora

Zbog toga su se Hartfordovi inženjeri okrenuli igusu, stručnjaku za pokretnu plastiku. igus je jedini proizvođač energetskih lanaca koji su podesivi i čiji se radni vijek može izračunati online, koji proizvodi visoko fleksibilne kablove testirane tijekom dvije milijarde ciklusa godišnje u ispitnom laboratoriju od 2.750 četvornih metara. Kao cjelovit sustav iz jednog izvora, ti. takozvani gotovi energetski lanci iskorištavaju se za potrebe kupaca na 12 lokacija diljem svijeta i zatim isporučuju kao gotovi proizvodi za ugradnju. Tvrtka igus predstavila je Hartfordu rješenje za postrojenja iz serije AERO. Prednost je što se pomoću energetskih lanaca količina potrebnog prostora za ugradnju može znatno smanjiti.

Jedan od razloga je taj što svi chainflex fleksibilni kabeli na stroju imaju vanjski plašt otporan na ulje. Kako su dodatna zaštitna crijeva suvišna zbog ove značajke, smanjuje se količina prostora potrebnog za kabele, a samim tim i veličina energetskih lanaca. Odsustvo ovih zaštitnih crijeva smanjuje troškove i također olakšava održavanje. Kroz usku suradnju između igus podružnice na Tajvanu i Hartforda, kreiran je 3D crtež gotovog energetskog lanca sa montažnim okvirom kako bi se simulirao postupak montaže. Prednost se mogla vidjeti odmah: prvi energetski lanac opremljen svim električnim kablovima instaliran je na stroj za sat vremena. Drugi energetski lanac sa hidrauličnim crijevima instaliran je još brže, trajalo je samo 40 minuta.

Skraćeni radni koraci za znatno veću produktivnost

Obično proizvođači alatnih strojeva pokušavaju istodobno izbjeći previše različitih koraka rada na sustavu. Mnogo ručnog rada različitih zaposlenika ne mora nužno povećati učinkovitost; naprotiv, povećava se vjerojatnost da se mogu pojaviti pogreške. Korištenjem igus energetskih lanaca spremnih za ugradnju, sva četiri eneregetska lanca mogu se u potpunosti instalirati za pola dana. Prije toga, dva su zaposlenika trebala jedan i pol tjedan za rad na X osi AERO sustava i još jedan tjedan za opskrbu energijom Y i Z osi. Na ovaj način Hartford je u mogućnosti smanjiti radne korake, smanjiti troškove procesa i ujedno značajno poboljšati produktivnost.